En OVK i Stockholm

Glöm inte OVK i Stockholm

Bor du i Stockholm och har du hört talas om en OVK förr? Känner du till vad förkortningen står för? Det är någonting som är högst aktuellt för alla med en bostad. OVK står nämligen för “obligatorisk ventilationskontroll” och gäller såklart även för hem utanför Stockholm. I storstäderna kan man dock räkna med att kontrollerna behöver göras tätare. En OVK går ut på att man helt enkelt mäter vilken kvalité som ventilationen i din bostad håller så att man vet om den behöver åtgärdas eller inte. Att byggnader ska besiktigas och genomgå en OVK för att säkerställa just ventilationskvalitén står i lagen, vilket innebär att det måste göras både i Stockholm och i resten av landet. Ingen kommer med andra ord undan.

I Stockholm följs lagen för OVK

Eftersom besiktningarna enligt OVK regleras i lagen är man naturligtvis i en storstad som Stockholm noga med att följa dessa bestämmelser. En klassisk OVK i Stockholm går till på så vis att en certifierad besiktningsman åker ut till din bostad och kontrollerar samt gör tester på luften i byggnaden och hur den flödar så att man kan säkerställa att ni andas ren och frisk luft hemma. Förhoppningsvis är allt tipp-topp, men upptäcker man fel och brister behöver såklart dessa åtgärdas. Efter en OVK har genomförts och ett sådant eventuellt fel upptäckts i en byggnad i Stockholm landar ansvaret i första hand på fastighetsägaren att åtgärda problemet. 

Man mäter även spår av radon

När man genomför en OVK i Stockholm kontrollerar man inte enbart luftflödet. Man utför nämligen också mätningar för att säkerställa att det inte finns radon i byggnaden. Radon är ett radioaktivt ämne som man ibland kan hitta i byggnadsmaterial, vilket då riskerar att den lägger sig i luften i just byggnader. Vid för höga doser av radon kan man på sikt utveckla lungcancer, vilket man såklart vill undvika. Du kan inte se radon med blotta ögat, ej eller känna den eller dofta den. En OVK och dess certifierade mätningar är alltså enda möjligheten att upptäcka huruvida det finns radon eller inte i din bostad i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *